Dan i noć na PMF-u 2021

Dan i noć na PMF-u

Inspirirani nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. ove vam godine predstavljamo znanstvene olimpijske krugove! Olimpijske igre slave sve naj. Najbrže, najupornije, najodvažnije…

Naših sedam odsjeka tako se natječe za vašu pažnju i zanimanje. Najbržim životinjama, najopasnijim pojavama, najvećim zagonetkama i znanstvenim objašnjenjima svega toga.

Prilagođavajući se na uvjete tzv. #NovoNormalno, čitav će događaj biti dostupan na  našoj mrežnoj stranici.

Neka igre počnu!

26. ožujka 2021. – 30. rujna 2021.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u kvizu i pokazali svoje znanje. Čestitke idu i osvajačima medalja. Više o tome uskoro na Facebook-u.


Noć biologije

Geofizika uživo

Fizika danas

Otvoreni dan geografije

Otvoreni dan geologije

Otvoreni dan matematike

Otvoreni dan kemije


fotografija Mirko Planinic


Ponosan sam što svake godine privučemo sve više posjetitelja na DiN, a pokusi i predavanja svih struka su vrlo maštoviti i intrigantni. To dugoročno pobuđuje interes za prirodoslovlje i matematiku, a time ostvarujemo i misiju Fakulteta da mijenjamo naše društvo znanjem.

prof. dr. sc. Mirko Planinić, Dekan PMF-a


fotografija Damir  Bakic

Popularizacija znanosti se otprilike nalazi na suprotnom polu u odnosu na politiku, mjerimo li po ljubavi, nesebičnosti, iskrenosti, entuzijazmu, radosti… u javnoj percepciji. Međutim je popularizacija znanosti, kao i afirmacija znanosti, vrlo mnogo politika — jer znanost je, i bit će sve više, u samom središtu javnih poslova. Samo znanost može nam pomoći u prevenciji i lječenju bolesti, u očuvanju i zaštiti našeg  fizičkog okruženja, u nalaženju novih načina stvaranja materijalnih vrijednosti koji neće ugroziti  prirodne resurse. Jedino znanost, ne samo kao sadržaj, nego i kao pogonska snaga obrazovanja, može nam pomoći da smanjimo individualne i kolektivne nejednakosti na svakom planu. Znanost upravo danas, kad dostupnost informacija pruža privid dostupnosti znanja, nosi i odgovornost u afirmaciji i širenju obrazovanja — obrazovanja kao naše ne samo najbolje, nego i jedine šanse da odgovorimo na sadašnje i nadolazeće društvene i prirodne izazove.

prof. dr. sc. Damir Bakić


fotografija Tomislav Fiket

Meni osobno znanost čini popularnom upravo to što se otkriva nešto novo, stalno se uči novim spoznajama. Naravno, radi se sa novim tehnologijama, razvijaju se rješenja kako programska tako često i sami uređaji, uglavnom, zabave ne manjka. Svatko tko je nekad programirao ili radio neki uređaj, zna kakav je odličan osjećaj kad sve proradi kako treba. Također, znatiželjan sam po prirodi, tako da mi je uvijek zanimljivo čitati dosege i nova otkrića u drugim područjima.

Nikad nisam došao u situaciju dosade, uvijek je dinamično i zabavno!

Tomislav Fiket, dip. ing.


fotografija Mihaela Vrbnjak Grdan

Ja sam učiteljica kemije i biologije stoga je za mene Dan i noć na PMF-u svečanost i promocija znanosti. Sudjelovanje na radionicama i predavanjima smatram izvorom novih strategija i metoda poučavanja koje onda nastojim primijeniti u nastavi. Suvremena nastava kemije aktivno uključuje učenike u nastavni proces bilo kroz radionice, terenske nastave ili sudjelovanje na otvorenim vratima PMF-a. Učenici za ove sadržaje pokazuju veliki interes jer uče od znanstvenika, aktivno se uključuju u rad i rasprave, te ih se tako potiče na stvaranje novih ideja. Već godinama sudjelujem u navedenom projektu i uživam svakog puta ispočetka.

Mihaela Vrbnjak Grđan, prof. biol. i kem.


fotografija Antonio Magnabosco


Otvoreni dan kemije prvi sam puta posjetio još kao osnovnoškolac 2015. Ono po čemu ga najviše pamtim su vrlo zanimljiva predavanja, od kojih mi je najviše u sjećanju ostalo predavanje “Igranje vatrom”. Naravno, pamtim i super ture kroz “kemijske ulice i trgove”, ali i pirotehniku ispred zgrade gdje je finale na kraju dana vrlo vjerojatno u svakom od posjetitelja probudilo jednog malog piromana. Otvoreni dan kemije je sigurno jedan od razloga zašto sam kasnije i upisao Kemiju baš na PMF-u, jer ako ništa, htio sam jednog dana biti dio toga.

Antonio Magnabosco, student Kemije


Manifestacija Dan i noć na PMF-u je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.


Organizacijski odbor

Odsječki koordinatori: Andreja Brigić, Romana Gračan, Dalibor Paar, Maja Bubalo, Luka Valožić, Katarina Gobo, Sonja Štimac

Glavni koordinatori: Jana Pisk, Ivica Đilović 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status