Geologija

Geologija

Otvoreni dan geologije

Za dodatne informacije pišite na otvoreni-dan@geol.pmf.hr (kontakt osoba je Borna Lužar-Oberiter).

Predavanja

Prozirni nered

Frane Marković

Jeste li znali da staklo nastaje u prirodi, a da su glavni “proizvođači” vulkani, meteoriti pa čak i munje. Staklo ima vrlo dugu povijest, ali njegova je povijest znanstvenog istraživanja vrlo kratka. Do kojih je sve spoznaja o staklu došao čovjek, uključujući i onu kako ga proizvesti, saznajte u predavanju o “prozirnom neredu”.


Staklo i minerali – mogu li minerali biti amorfni?

Nenad Tomašić

Minerali su prirodne krutine, koje prema definiciji imaju pravilnu kristalnu strukturu. Dakle, po unutarnjoj građi razlikuju se od stakla. Pa ipak, postoje li minerali koji u prirodi dolaze sa unutarnjim uređenjem koje sliči staklu? Naravno, postoje! Tih minerala nema puno, no korisni su nam za shvaćanje stabilnosti kristalnih struktura, a iz toga proizlaze i neka korisna svojstva takvih minerala.


Nestabilne geološke zanimljivosti

Marina Čančar, Lucija Drobnjak, Valerije Makarun, Iva Olić, Igor Pejnović


Geološka šetnja Zagrebom

Karmen Fio Firi

Koliko često šetajući gradom obraćate pažnju po čemu hodate, kraj kakvih zgrada prolazite, koji su vam sve spomenici na putu? Znamenitosti koje su nam manje ili više poznate vrlo su često izgrađene od prirodnog kamena koji predstavlja i dio geološke povijesti Zemlje. Ova priča uključuje pregled nekoliko trgova, ulica i građevina grada Zagreba, uz poseban osvrt na osnovne tipove stijena (sedimentne, magmatske, metamorfne), a posebice one koje se eksploatiraju na području Hrvatske. Kod sedimentnih stijena govorit će se i o prisutnom fosilnom sadržaju. Na ovaj ćemo način povezati osnovne geološke pojmove s turističkim, kulturnim i povijesnim aspektom grada.

Radionice i druge aktivnosti

Uradi sam: Od otopine do kristala

Zvonka Gverić, Laura Huljek, Petra Schneider, Ena Topalović

Što je prezasićena otopina, je li ona stabilna i kako iz nje možemo dobiti kristale nekih minerala? Pogledajte kristalizaciju halkantita (modre galice) i halita (kuhinjske soli) i naučite kako vlastite kristale uzgojiti kod kuće (klikni za upute).


Uradi sam: Građa Zemlje i nastanak potresa

Grupa studenata projekta “SEIZMA – Epicentar znanja!”

Prikaz građe planeta Zemlje pomoću naranče ili mandarine, usporedba korice naranče sa Zemljinom korom i litosfernim pločama. Vrste granica među pločama i nastanak rasjeda na primjeru keksića.


Uradi sam: Kako mjerimo potrese

Grupa studenata projekta “SEIZMA – Epicentar znanja!”

Kako samostalno (uz pomoć roditelja/nastavnika) izraditi mini seizmograf te kako pomoću njega mjerimo potrese i određujemo epicentar potresa? Usporedba najvećih potresa na svijetu s potresima u Zagrebu i Petrinji.


Uradi sam: Učinci potresa

Grupa studenata projekta “SEIZMA – Epicentar znanja!”

Prikaz učinaka potresa pomoću ilustracija i memori kartica te pokus stabilnosti građevina. Pokusom se pokazuje povezanost podloge na kojoj se grade građevine i učinkom potresa.


Sigurnosni ruksak

Grupa studenata projekta “SEIZMA – Epicentar znanja!”

Što sve sadrži sigurnosni ruksak? Video koji pokazuje što je potrebno ponijeti sa sobom u slučaju opasnosti, a što nam ipak nije toliko nužno. Igra memorija kojom se ponavlja sve spomenuto na radionicama.


Geološki kviz

Studenti

Znate li sve vrste dinosaura? Razlikujete cirkone od dijamanata? Želite naučiti više o Zemlji? Okušajte svoje znanje u geološkom pub kvizu! U petak, 8. travnja, točno u 16.00 sati. Klikni na FB event malo ranije da preuzmeš obrazac za rješavanje i dočekaš prijenos kviza i zabavi se s ekipom ili pojedinačno na virtualnom geološkom pub kvizu.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status