Matematika 2021

Otvoreni dan matematike

Matematički odsjek

Predavanja

Matematika u biologiji – u potrazi za LUCA-om
Pavle Goldstein
Sportska matematika
Franka Miriam Brueckler
Što matematika moze reći o stentovima?
Josip Tambača
Povjerenje u svijetu nepovjerenja
Mario Stipčić
Matematika i “data mining”
Zlatko Drmač
3. i 4. razredi srednje škole
matematika vizual

Radionice

Šetnja kroz Koenigsberg (Udruga MNM)
Uživo – ZOOM: 26. 03. 2021. 15 – 16 sati
Meeting ID: 986 7663 8938
Passcode: 247519
Hanojski tornjevi
Nakon što u videu naučite osnovna pravila ove igre premještanja diskova, na linku možete pristupiti online verziji ako se želite i sami u njoj okušati.

Jestiva geometrija
U životu hrana nam je ukusno gorivo, svima potrebno da bi mogli normalno funkcionirati. Mi vam nudimo jedan drugačiji pogled na hranu i slastice, a to je pogled kroz naočale geometrije. Dobro došli u svijet jestive geometrije!
Trik s kartama
U ovom videu naučite novi trik koji ćete poslije moći pokazivati prijateljima, ali i saznajte koja je matematička pozadina samog izvođenja trika.
Magični kvadrati
Saznajte kako su nastali i kako sami možete generirati magične kvadrate raznih dimenzija. Probajte riješiti neke od njih na linku.
Matematička arena – Origami
Upoznajte tradicionalnu japansku vještinu kreiranja modela od papira i naučite kako sami možete izraditi olimpijski dres.
Matematička arena – Nim
Nim je drevna kineska igra koja u Europu dolazi u 16. st., a danas se igra po cijelome svijetu kao strateška matematička igra. Želiš znati kako uvijek pobijediti? Potrebna su ti samo dva koraka – zbrajanje do 4 i par trikova iz videa.
Monty Hall
Doznajte što kaže intuicija, a što matematika u ovoj igri na sreću u kojoj otvarate jedna od troje ponuđenih vrata i osvajate ono što se nalazi iza njih (iza jednih se nalazi automobil, a iza preostalih dvoje po jedna koza).
Pitagorin poučak
Pitagorin poučak jedan je od osnovnih teorema geometrije, ali i jedan od najpopularnijih matematičkih teorema uopće! Danas je poznato više od 400 dokaza Pitagorina poučka, a mnogi od njih su jako zabavni! Pogledaj video i uvjeri se da je zaista tako!
Maturanti trče počasni krug
Uživo – ZOOM: 26. 03. 2021. 13 – 15 sati
Meeting ID: 986 7663 8938
Passcode: 247519
Kviz znanja
Uživo – ZOOM: 26. 03. 2021. 18 – 21 sat
Meeting ID: 986 7663 8938
Passcode: 247519

Drugi o nama

Photomath je brzorastuća EdTech tvrtka čija je istoimena mobilna aplikacija #1 na svijetu za učenje matematike sa preko 220 milijuna preuzimanja globalno. Uz pomoć napredne tehnologije strojnog učenja, aplikacija skenira i potom rješava i objašnjava matematičke zadatke, bilo tiskane, bilo one napisane rukom. Misija Photomatha je demokratizirati edukaciju korištenjem umjetne inteligencije i softverski generiranog edukacijskog sadržaja. Photomath tim danas broji preko 100 zaposlenih (37% s PMF-a) i više od 100 studenata (48% s PMF-a). U ovom kratkom videu upoznajte troje matematičara koji pričaju o tome što rade u Photomathu te kako im je bilo studirati na PMF-u.


Manifestacija Dan i noć na PMF-u je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status